МУЗЕЙ. ПАМ’ЯТЬ. ПОШУК
МУЗЕЙ
ПАМ’ЯТЬ
ПОШУК
Людські історії
Не забивайте наглухо віконниці історії

На Чернігівському Поліссі над Дніпром розкинулося мальовниче смт Радуль. Перші писемні згадки про нього дійшли до нас у документі, що датований 1598 р.

Місцеві називають Радуль поселенням на краю землі. Мандрівники сьогодення підкреслюють, що тут особлива природа й унікальна атмосфера, будинки мають вишукані різьблені віконниці, ґанки, веранди.

В одному з таких помешкань у травні 1958 р. народивсь Олександр Асадчев. Тоді в смт Радуль налічувалося понад 4 тис. жителів. Сумна статистика повідомляє, що станом на 1 січня 2019 р. їх залишилося тільки 503. Саме цей факт і неймовірна любов до рідного краю спонукали Олександра Івановича глибоко вивчати історію селища, проводити заходи з переформатування комеморативних практик на своїй малій батьківщині. Щоб установити долі односельців, загиблих у роки німецько-радянської війни, ентузіаст звернувся до нашого Музею. Було опрацьовано персональну інформацію 242 військовиків, уродженців смт Радуль. Майже половина з них вважається зниклими безвісти.

У 2016 р. була видана Книга Пам’яті с-ща Радуль Ріпкинського району Чернігівської області, автором-упорядником якої став Олександр Асадчев. Вона присвячена пам’яті односельців, загиблих на фронтах Другої світової війни та під час інших війн і збройних конфліктів ХХ ст.

У 2020 р. книжку було доповнено інформацією про події Першої світової війни й видрукувано вдруге.

У виданнях знаходимо облікові картки військових захоронень смт Радуль. У населеному пункті – 5 братських могил, де лежать останки 412 бійців – жертв Другої світової. Тривалий час похованнями опікувалися головним чином школярі.

Нині, на жаль, смт Радуль порожніє, катастрофічно зменшується кількість жителів, закривається школа, забивають наглухо віконниці будинків…

Заради збереження пам’яті й поваги до історії рідного краю Олександр Асадчев ініціює перепоховання в центрі селища загиблих із тих могил, що виявились тепер у знелюднених місцях. Планує встановити там новий обеліск.

«Не має бути невідомих героїв, пам’ятаємо, що в кожного були ім’я, своє обличчя, надії і сподівання». Саме такою думкою пронизана Книга Пам’яті с-ща Радуль, автором-упорядником якої є невтомний дослідник Олександр Асадчев, нині пенсіонер, член громадської ради при Державній архівній службі України, заступник голови президії Українського фонду пошуку «Пам’ять».

А наш Музей зберігає обидва видання Книги Пам’яті. Вони – як своєрідні відчинені віконниці в багатовіковій будівлі історії смт Радуль Ріпкинського району Чернігівської області.