МУЗЕЙ. ПАМ’ЯТЬ. ПОШУК
МУЗЕЙ
ПАМ’ЯТЬ
ПОШУК
Людські історії
Задача з кількома невідомими…

Складність пошуку інформації про долю Петра Степановича Одаванюка полягала в тому, що в різних документах, знайдених у фондах музею та розміщених на загальнодоступних сайтах, було виявлено чимало розбіжностей. Зокрема, траплялися документи з неоднаковим написанням прізвища розшукуваного: Одованюк, Одуванюк, Одванюк; різнилися місця народження воїна (в одному з донесень йдеться навіть про Вознесенський район Новосибірської області, якого в її складі ніколи не було); зазначаються різні місця призову до лав армії; варіюються причини загибелі; не збігаються адреси родичів загиблого (матері та дружини). З огляду на викладене науковці мали встановити: належали знайдені документ одній чи кільком осібам. Достеменної персональної інформації про загиблого воїна в листі Марії Петрівни до музею не було, оскільки дівчинці, коли вона востаннє бачила батька, виповнилося лише 7 років.

У результаті наполегливої та кропіткої роботи музейники виявили, що сержант Петро Степанович Одаванюк, 1903 р.н., був уродженцем с. Ілляшівка Тростянецького району Вінницької області. Його мати Пелагея Гаврилівна мешкала в тому ж селі. Петро Степанович мав дружину Анастасію Федорівну та двох доньок. Сім’я оселилася в м. Вознесенську Одеської (нині Миколаївської) області. Як резервіст він був призваний до лав Червоної армії в 1941 р. Служив у складі 22-го запасного стрілецького полку 23-ї запасної стрілецької бригади, сформованої 30 червня 1941 р. у м. Куйбишеві Новосибірської області. У травні 1943 р., під час слідування із м. Бердська Новосибірської області до Москви, відстав від ешелону і був направлений у розпорядження Московського міського військкомату. У січні 1944 р. брав участь у боях під час проведення Кіровоградської наступальної операції (5 – 16 січня 1944 р.), складової Дніпровсько-Карпатської стратегічної наступальної операції у складі 254-ї стрілецької дивізії 52-ї армії 2-го Українського фронту, був поранений, і 13 січня 1944 р. помер від ран. Похований на міському кладовищі с. Дубіївка Черкаського району Київської (нині Черкаської) області. У донесенні про безповоротні втрати Тростянецького РВК № 9103 від 24.02.1949 р., розміщеному на сайті www.obd-memorial.ru, записаний зниклим безвісти у травні 1944 р.

У списках загиблих воїнів, похованих у братській могилі в центрі с. Дубіївка Черкаського району Черкаської області, значаться 335 осіб, однак прізвища розшукуваного немає, проте є прізвища однополчан, які 11, 12 та 16 січня 1944 р. також померли від ран, їх поховали в цьому селі. Це, зокрема, червоноармійці: Афанасій Кузьмович Чикильов, Петро Іванович Комашко, Петро Сергійович Климов та Омелян Павлович Тимошенко.

Задачу з кількома невідомими науковцям музею вдалося розв’язати. Установлені факти дали підстави припустити, що сержант Петро Степанович Одаванюк покоїться у вищезазначеному військовому похованні, однак до офіційних списків його прізвище не занесене.

Відтак про увічнення пам’яті загиблого мають подбати родичі та органи місцевої влади за місцем розташування братської могили.