МУЗЕЙ. ПАМ’ЯТЬ. ПОШУК
МУЗЕЙ
ПАМ’ЯТЬ
ПОШУК
Людські історії
Типова біографія кадрового офіцера

«97-ма стрілецька дивізія, ведучи 13-годинний бій на кордоні, згідно з наказом командування почала відхід від західного кордону…»
Із пояснювальної записки Г.П. Чибірьова

Наш музей, присвячений участі України у Другій світовій війні, намагається висвітлювати глобальну подію через персоніфіковану історію. Саме в музейному просторі відвідувач може отримати те, чого так не вистачає в повсякденному житті: можливість оцінити сенс людського життя під час знакових подій, що відбиваються в біографіях конкретних особистостей. Звичайні люди зі своїми «малими» історіями ставали діючими особами епохальних подій.

Минулого року до музею було передано масив документів Книги Пам’яті Макарівського району. Серед цих матеріалів знаходилися документи Георгія Петровича Чибірьова. Кадровий військовий регулярної армії – типова біографія того часу… Що в ній?

Після закінчення в 1938р. Київського військового училища зв’язку молодший лейтенант Чибірьов розпочав службу в 6-му окремому полку зв’язку Київського військового округу. Восени 1939р. молодий офіцер у складі 97-ї стрілецької дивізії бере участь у вересневому поході Червоної армії, зокрема в приєднанні західноукраїнських земель.

У січні – березні 1940р. 97-ма стрілецька дивізія у складі 13-ї армії Північно-Західного фронту стала учасником радянсько-фінляндської війни. 26 лютого 1940р. у бойових діях на Карельському перешейку прорвала лінію Маннергейма на відрізку між озерами Муолан-ярви й Яюряпяя-ярви, а в березні 1940р. брала участь у форсуванні річки Вуоксі.

У 1941р. на початку німецько-радянської війни старший лейтенант Георгій Чибірьов, помічник начальника оперативного відділу 69-го стрілецького полку 97-ї стрілецької дивізії 6-ї (потім – 26-ї армії) Південно-Західного фронту, разом із бійцями своєї частини серед перших зустрів гітлерівців. Упродовж 22 – 29 червня 1941р. бійці полку вели оборонні бої в Рава-Руському укріпленому районі на території Львівської області, здійснюючи контратаки проти ворога. Після великих втрат рештки військової частини були відведенні до с. Кам’яна Гребля Сквирського району Київської області. Почалися оборонні бої на Київщині, потім – на території Черкаської області. Дивізію було оточено та розбито ворогом на території Полтавської області. Лише кільком бійцям удалося врятуватися та вийти з оточення самостійно. Серед них був і Георгій Чибірьов. Випробування долі продовжувалися. Після невдалих спроб перетнути лінію фронту під вигаданим прізвищем Карабельник 29 грудня 1941р. він дістався до с. Плахтянка Макарівського району Київської області, де через своїх колишніх однополчан із 6-го окремого полку зв’язку Київського військового училища зв’язку вийшов на групу підпільників.

Упродовж 1942 – 1943 рр. ця група у складі Гавронщинської підпільної диверсійної організації проводила антинацистську агітаційну роботу серед місцевого населення та робітників Гавронщинського торфорозробника, збір розвідувальних даних, а також озброєння з метою організованого виходу до лісу й приєднання до партизанських загонів, які діяли в Київській області. Цей задум удалося здійснити. З травня 1943р. Григорій Чибірьов – начальник штабу партизанського загону Київського з’єднання І.О. Хитриченка, активний учасник бойових та диверсійних операцій на території Макарівського та Бородянського районів Київської області. Партизанське з’єднання мало тісний зв’язок із підпільниками Києва, для яких постійно добувалися харчі та озброєння. Восени 1943р. партизани вийшли до с. Новошепеличі Іванківського району Київщини, де з’єдналися з частинами Червоної армії.

10 листопада 1943р. після спепцперевірки старший лейтенант Г. Чибірьов був направлений на фронт старшим ад’ютантом 3-го батальйону 310-го стрілецького полку 8-ї стрілецької дивізії у складі 13-ї ( потім – 60-ї) армії 1-го Українського фронту. Учасник визволення від гітлерівців Правобережної України. У бойових діях на території Житомирської та Київської областей Георгій Чибірьов зарекомендував себе відважним воїном та вмілим командиром. 22 грудня 1943р. поблизу с. Мелені бійці під його керівництвом відбили кілька атак. За сміливі дії в цих боях мужній офіцер був нагороджений орденом Вітчизняної війни ІІ ст.

У вересні – жовтні 1944р. капітан Георгій Чибірьов – старший ад’ютант 3-го батальйону 310-го стрілецького полку 8-ї стрілецької дивізії 18-ї армії 4-го Українського фронту – брав участь у ході Східно-Карпатської стратегічної наступальної операції (8 вересня – 28 жовтня 1944р.). У боях за висоти Шевка й Синьочка Надвірнянського району Івано-Франківської області капітан Чибірьов був тяжко поранений. За цей бій нагороджений орденом Червоної Зірки. Після лікування на фронт не повернувся.

Стільки подій у житті однієї людини, стільки випробувань долі…

Дослідження біографій співвітчизників (визначних і невідомих) кожного разу стає актом самопізнання нації, а історичні події, які вивчаються, набувають антропоцентричного характеру. Адже український пам`яттєвий простір про Другу світову війну дуже неоднорідний.