МУЗЕЙ. ПАМ’ЯТЬ. ПОШУК
МУЗЕЙ
ПАМ’ЯТЬ
ПОШУК
Людські історії
Історія Героя України підполковника В’ячеслава Єрка

В останню суботу серпня в Україні відзначається День авіації – військової та цивільної. Свято, яке в наш час набуває зовсім іншого сенсу. Адже військові авіатори стають легендами, якими захоплюються співвітчизники, а чимало цивільних льотчиків від початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну захищають Батьківщину на військових літаках.

Серед захисників українського неба – командир авіаційної ескадрильї 40-ї бригади тактичної авіації підполковник В’ячеслав Єрко, який 24 лютого 2022 р. загинув у повітряному бою, обороняючи Україну.

Народився В’ячеслав Володимирович 19 серпня 1985 р. у столиці в сім’ї робітників. Був звичайним київським хлопчиком, жив таким життям, як і всі, але мав мрію про небо.

У 2000 р., закінчивши дев’ять класів Київської спеціалізованої школи № 2, вступив до Авіакосмічного ліцею (нині – імені І. Сікорського) Національного авіаційного університету (м. Київ). Свою долю змалку бачив лише у військовій авіації. Напевно, тому що його дід був військовим льотчиком і часто розповідав про службу, військове братерство, захист рідної землі, а також про небо.

Успішно закінчивши цей навчальний заклад, у 2002 р. самотужки вступив до Харківського інституту Військово-повітряних сил (від 2003 р. – Харківський університет Повітряних сил). По його закінченні у 2006 р. був направлений до в/ч А1789 (40-ва бригада тактичної авіації) в м. Васильків (Київська область).

Службу там проходив на посадах старшого льотчика, командира авіаційної ланки авіаційної ескадрильї, заступника командира ескадрильї – штурмана авіаційної ескадрильї, командира авіаційної ескадрильї (2020 р.). За шість років самовідданої роботи став командиром авіаційної лінійки ескадрильї. За час служби освоїв літаки Як-52, Л-39, МіГ-29.

Після початку збройної агресії росії проти України у 2014 р. не раз блискуче провадив військові операції. Від 2 до 21 липня 2014 р. виконував бойові завдання (вильоти на літаку МіГ-29) із прикриття важливих державних і військових об’єктів, об’єктів критичної інфраструктури, забезпечення бойових дій авіації та здійснення авіаційних ударів по наземних цілях противника. Зробив кілька десятків бойових вильотів. За виконання спецоперації у 2015 р. нагороджений нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту».

Розуміючи, що сучасна військова справа потребує постійного оновлення знань, у 2018 р. вирішив навчатись далі, вступивши на заочне відділення до Інституту авіації Національного університету оборони України. По його закінченні у 2021 р. здобув кваліфікацію магістра за спеціальністю «Військове управління (за видами збройних сил)», офіцера оперативно-тактичного рівня.

За підсумками результатів бойової підготовки в 2020 р. авіаційну ескадрилью В’ячеслава Єрка визнано найкращою у Повітряному командуванні «Центр» Повітряних сил Збройних Сил України.

Не раз В’ячеславу пропонували змінити напрям діяльності й перекваліфікуватися на роботу з літаками цивільної авіації. Та жодного разу, навіть коли здавалося, що перспектив у військової авіації України немає, адже не виділялися гроші навіть на заправку літаків для польотів, у нього й думки не виникало піти з ВПС.

За роки служби у військовій частині він здобув величезний авторитет серед колег та підлеглих. Не втомлювався навчати молодь, був уважним і принциповим наставником, маючи дуже спокійний, виважений характер. Йому завжди все вдавалося. Підполковник В’ячеслав Єрко був взірцем для своїх бойових побратимів. Зарекомендував себе, як зразковий офіцер, сумлінно й самовіддано виконував свої службові обов’язки, за що був нагороджений численними державними відзнаками.

Але не тільки службовими звитягами надавав приклад молоді – разом із дружиною виховував двох доньок.

Ранок 24 лютого для В’ячеслава розпочався о третій. За словами дружини, саме тоді йому зателефонували й він поїхав у частину. Більше вона його не бачила... Підполковник Єрко був одним із перших, хто вступив у запеклий повітряний бій із ворожою авіацією. Справжній патріот своєї Батьківщини до останнього боронив рідну Київщину, відвернув удари російських пілотів по наземних цілях. Виконав чотири бойові виходи, забезпечив прикриття виведення з-під удару літаків бригади. Спільно з іншими пілотами групи збив п’ять ворожих літаків. Особисто ним були знищені ворожі літак Су-25 та два гелікоптери Мі-24. Але, на жаль, для В’ячеслава той бій став останнім. Його літак було підбито, а сам він під час катапультування був розстріляний ворогом у повітрі.

Тіло льотчика 24 лютого відразу після загибелі поховали неподалік місця трагедії просто під кулями жителі села, над яким відбувся повітряний бій. Могилу, на яку поклали другий парашут і форму пілота, люди доглядали до цілковитого визволення території воїнами ЗСУ.

9 квітня 2022 р. військовослужбовці бригади тактичної авіації повітряного командування «Центр» провели в останній політ підполковника В’ячеслава Єрка. Його тіло було перепоховано на Алеї Слави у м. Васильків. Під час прощання навіть сильні воїни не стримували сліз, адже для кожного з них В’ячеслав був справжнім другом, побратимом, завжди готовим підставити своє плече. Справжній патріот своєї Батьківщини, він до останнього боронив рідну Київщину. Його світла постать і усмішка назавжди залишаться в наших серцях, а ім’я золотими літерами вписано в історію військової частини.

17 травня 2022 р. в щоденному зверненні Президент України Володимир Зеленський повідомив про присвоєння В’ячеславові Єрку звання Героя України посмертно.

У 2022 р. залишки фюзеляжа легендарного бойового літака-винищувача МіГ-29 загиблого льотчика військові передали до Музею війни. А наступного року В’ячеславові рідні передали особисті речі Героя.

Вічна честь і шана Герою!