МУЗЕЙ. ПАМ’ЯТЬ. ПОШУК
МУЗЕЙ
ПАМ’ЯТЬ
ПОШУК
Людські історії
День пам’яті та примирення
/

78 років минуло після капітуляції нацистської Німеччини у Другій світовій війні, у вир якої було втягнуто понад 60 країн світу, що прокотилася по території України та інших європейських держав руйнівним валом. Будь-який збройний конфлікт забирає життя не тільки військових, а й мирних мешканців, які гинуть в окупованих противником містах і селах, у концтаборах для цивільних, під час повітряних ворожих нальотів, та наступу чи контрнаступу протиборчих армій. Загалом, у роки Другої світової, загинуло від 50 до 85 млн людей. Із них Україна втратила понад 8 млн людей: воїнів-українців, що служили в лавах Польської та Червоної армій, та мирних громадян. Бойові втрати склали понад 3,5 млн військовослужбовців – українців за походженням, серед яких – понад 50 % зараховано як зниклі безвісти. Пішли у небуття майже вісім десятків років, але донині сотні тисяч нащадків колишніх воїнів шукають бодай якісь відомості про своїх родичів, доля яких залишилась невідомою.

Здавалося, що та найкривавіша війна мала б стати не просто великим досвідом для народів, а й надпотужною вакциною проти хвороби з назвою «заволодіти світом». Проте події сьогодення констатують протилежне.

Сучасна країна-агресорка – путінська Росія, яка створила нову тоталітарну, антилюдяну ідеологію «рашизм», дуже швидко забула про ціну та наслідки тієї війни. Рашисти пішли шляхом Гітлера з метою захоплення території незалежної держави України та поневолення або знищення її населення. Кінець цього шляху буде таким самим ганебним, як і гітлерівського – повний розгром рашистів на полі бою та капітуляція Росії.

Сьогодні, 8 травня, у День пам’яті та примирення, ми – українці – згадуємо важкі бойові шляхи наших пращурів, які билися з ворогами-окупантами в 1940-х рр., і порівнюємо їхні подвиги з героїчними буднями сучасних захисників України. Ми віддаємо шану полеглим у боротьбі з нацизмом і стаємо на коліна, проводжаючи в останню дорогу загиблих у війні з рашизмом. Ми продовжуємо пошуки інформації про зниклих безвісти на фронтах Другої світової війни та закарбовуємо у Пам’яті імена всіх воїнів-захисників і визволителів України ХХІ ст. на музейних і виставкових майданчиках.

Пам’ятаємо – значить перемагаємо!