МУЗЕЙ. ПАМ’ЯТЬ. ПОШУК
МУЗЕЙ
ПАМ’ЯТЬ
ПОШУК
Людські історії
Одна доля чотирьох

Із сім’ї Терехових, яка мешкала на Чернігівщині в м. Сновськ (у 1935–2016 рр. – м. Щорс), на початку Другої світової війни були призвані до Червоної армії чотири особи: батько Олександр Тарасович, 1894 р. н., і троє синів: Костянтин, 1919 р. н., Леонід та Олександр, 1921 р. н. Ніхто з чоловіків додому не повернувся. По війні своїх рідних шукала мати і дружина – Тетяна Миронівна. Усі четверо чоловіків із родини Терехових були зараховані зниклими безвісти.

У жовтні 2021 р. в Гомельській області (Республіка Білорусь) пошуковці з об’єднання «Пам’ять Вітчизни» неподалік с. Костюковка Кормянського району знайшли могилу з останками вісьмох бійців. Ними та службовцями пожежного аварійно-рятівного загону № 3 м. Речиця в присутності представника 52-го окремого спеціалізованого пошукового батальйону ЗС Республіки Білорусь була проведена ексгумація останків загиблих військовослужбовців РСЧА. Лише в одного з полеглих виявили червоноармійську книжку. Її вдалося прочитати. Цим військовиком був Костянтин Олександрович Терехов, 1919 р. н., з м. Щорс. Фронтова доля бійця виявилася складною і заплутаною. Уперше призваний до армії в 1939 р. На початку війни – молодший сержант 64-го гаубично-артилерійського полку 53-ї стрілецької дивізії. Зник безвісти в липні 1941 р., насправді потрапив до полону. Звільнений із полону в березні 1943 р., пройшов перевірку. Удруге призваний 25 жовтня 1943 р. Мглинським РВК Орловської (нині – Брянська) області. Останнє місце служби вже рядового (був розжалуваний) К. Терехова, згідно зі знайденим документом, 1210-й стрілецький полк 362-ї стрілецької дивізії 3-ї армії Білоруського фронту. У жовтні – листопаді 1943 р. військові підрозділи дивізії вели бої саме в Кормянському районі. Найімовірніше, в цих боях розшукуваний загинув.

Серед документальних джерел Музею були знайдені: список на військовиків, який надійшов Щорському РВК 26 лютого 1947 р. із Управління з обліку загиблого і зниклого безвісти рядового і сержантського складу та пенсійного забезпечення їхніх родин, та перелік загиблих і зниклих безвісти Щорського РВК в Алфавітній книзі. У першому документі зазначалося, що призов до радянської армії братів Костянтина й Олександра не підтверджений документами або даними свідків, а вказаний на підставі усної заяви. У другому документі, за № 143–144, брати Костянтин і Леонід значились як обліковані загиблими 30 липня 1947 р. Крім того, на них обох ми знайшли й сповіщення, в яких вони числилися зниклими безвісти в січні 1944 р.

Згідно з Іменним списком безповоротних утрат Щорського РВК від 16 жовтня 1946 р. на солдата Терехова Олександра Тарасовича було виписане сповіщення, яке вручили дружині Тереховій Тетяні Миронівні 16 квітня 1947 р., корінець до якого зберігається в Музеї.

Повідомлення про загибель брата Олександра Терехова в Музеї немає. Наразі із чотирьох зниклих безвісти членів цієї родини через 76 років після закінчення війни повертається додому один – Костянтин Терехов…